Klokken

Over klokken en het repareren en restaureren ervan valt veel meer te vertellen dan op deze website past. Daarom zal ik wat algemene informatie geven. Voor specifieke of uitgebreidere informatie bent u van harte welkom mij te mailen of langs te komen.

Een klok loopt 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, en dat jaren achtereen. Bijna alle klokken (digitale klokken daargelaten) hebben bewegende delen. Logisch dat na jaren trouwe dienst een klok onderhoud nodig heeft. Net als in een auto wordt de werking van de olie en vetten minder. Ze drogen uit en verzamelen door de jaren heen stof . Op de onderdelen wordt soms grote kracht uitgeoefend door een sterke veer of zwaar gewicht. Samen met uitgedroogde olie, stof en minuscule metaaldeeltjes zorgt dit voor onvermijdelijke slijtage. De klok zal slechter gaan functioneren of zelfs stilstaan. Tijd voor onderhoud. Zelf even 'bijsmeren met wat olie' werkt averechts en de slijtage zal nog groter worden. Onverstandig dus...

Het uurwerk zal eerst gereinigd worden, en daarvoor geheel gedemonteerd worden. Ook de veren gaan uit de veerton (de trommel waarin deze strak zijn opgewonden), of de sporen waar de ketting over loopt gaan uit elkaar. Reinigen kan alleen als alle onderdelen gedemonteerd zijn. Het reinigen gebeurt ultrasonisch, zodat echt alle vuil, opgedroogde smeermiddelen en metaaldeeltjes van de onderdelen verwijderd worden. Hierna worden de tappen (de delen van de assen die in de lagers ronddraaien) gepolijst omdat deze door het jarenlange ronddraaien slijtage hebben en 'ruw' zijn. Na het tappen polijsten zijn de uitgesleten lagers aan de beurt om verbust te worden. Hierna worden alle delen nogmaals gereinigd en in een polijsttrommel gedaan. Na de montage van de raderen wordt er olie gegeven. De juiste olie in de juiste hoeveelheid op de juiste plek is essentieel voor een goede, langdurige werking. Na het monteren van de delen van het slagwerk worden deze afgesteld, en met het juiste vet gesmeerd voor een goede werking. Het regelorgaan wordt gemonteerd, afgesteld en gesmeerd en het uurwerk is weer in nieuwstaat. Na een uitgebreide controle kan de klok weer terug naar de eigenaar voor vele jaren trouwe dienst.

Bij een restauratie van een waardevolle, antieke klok wordt deze door mij gedocumenteerd . Ik geef aan wat er moet gebeuren om de klok weer in correct gerestaureerde conditie te brengen en bespreek dit met de eigenaar. Na restauratie geef ik een reparatieverslag mee zodat het uitgevoerde werk altijd gecontroleerd en besproken kan worden.